Presse

 

Billedkunstner Hanne Galschiøt

hanne-web

Magisk naturalisme

Hanne Galschiøt står for en virkelighedsnær, naturalistisk kunst. Før man udnævner hende til en dokumentarisk virkelighedsskil- drer, er det imidlertid på sin plads at nævne, at hendes billeder, udover traditionelle akrylmalerier, ofte består af syede gouacher. I disse billeder, der afslører Hanne Galschiøts fortid som tekstilkunstner, opnås bogstaveligt talt en reliefagtig virkning, som giver dem en både stoflig og objektagtig dimension. De mange lag i disse billeder har i hvert fald noget næsten fysisk over sig, der ikke kun virker på synssansen, men også giver så store taktile fornemmelser, at man får lyst til at røre ved dem.

I billederne med motiver fra Afrika medfører denne stoflighed, at de naturalistiske studier af savannens dyr får noget magisk over sig. Billederne så at sige vibrerer i farvetoner, der spænder fra savannens gulbrune og okkerrøde nuancer til de dansendes masaiers farvestrålende klædninger. Dyrene, der er skildret på billederne, alle løverne, geparderne, leoparderne, zebraerne, gnuerne og elefanterne, er ikke nuttede tøjdyr, men skabninger i en verden, hvor døden er konstant nærværende. Derfor er alle anspændte og år- vågne og Hanne Galschiøt er en mester i fange byttedyrenes paniske flugt og de store kattes koncentration under jagten. I denne verden af instinktiv handlen passer masaierne perfekt ind i det, der er en hyldest til den oprindelige usentimentale natur.

Det samme kan siges om Hanne Galschiøts billeder fra Kina og Cuba, hvor hun fanger hverdagssituationerne på en både rammen- de og indlevende måde: de gamle kvarterer i Beijing med cykeltaxier, markedsplader, tai chi-dyrkere og den ivrige og brogede handlen og vandel og Havanas støvede gader med ældgamle amerikanerbiler, salsadansere, nysgerrige børn og blomsterhandlere.

På samme måde som Afrika-billederne er alt dette motiver fra en verden, der stadig eksisterer, men som er i fare for at forsvinde. I Kina på grund på af den voldsomme ekspansion, der rask væk fjerner de gamle kvarterer, vi vesterlændinge opfatter som pittore- ske, i Cuba, fordi den økonomiske vækst, der vil komme lige så snart Castroerne er væk, vil forvandle øen til endnu en mainstream caraibisk turistfælde.

På dansk jord har Hanne Galschiøt karakteristisk nok fundet sine motiver i et af de mest særprægede og isolerede øsamfund, Chri- stiansø. På denne isolerede plet af Danmark, hvor tiden bortset fra et par måneder i juli og august synes at være gået i stå, viser hun os såvel de ”indfødte” og evigt tilbagevendende gæster som Christiansøs svar på Afrikas løver: de store, evigt skrigende og evigt sulte rovmåger.

Med sine usentimentale og nære virkelighedsskildringer, sin utraditionelle kombination af maleri og tekstilkunst og med sit blik for den dynamiske og visuelt stimulerende komposition er Hanne Galschiøt en yderst spændende og vedkommende kunstner. Der er saft og kraft og en smittende livsappetit over hendes billedverden.

Tom Jørgensen, redaktør af Kunstavisen, Bachelor i Kunsthistorie

_____________________________________________________________________________Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er halsnaes-2021.jpg

 

 

 

 

Emne: Bornholms Tidende                                                                                           Galschiøt i Palivaren på Christianø

Af Torben Østergaard Møller

  må-w

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billedkunstneren Hanne Galschiøt udstiller                                                                          

i Palivaren på Christiansø den 23.-27. Juli                   .                                                         Der er fernisering den 22. Juli klokken 14, hvor alle er velkomne, oplyser en pressemeddelelse, som fortsætter:

Hun har rejst over hele verden og ladet sig inspirere af næsten alt, hvad hun møder. Hun forestiller sig hele tiden, hvordan de mange indtryk og motiver kan komme videre i billedform. For at fastholde disse indtryk fotograferer hun for at bearbejde dem senere til billedværker på atelieret.                                                                                                      Hun har set de vilde dyr på Afrikas savanne, farverne i Brasilien, dansen i Cuba og Buenos Aires og ikke mindst mågerne på Christiansø.                                                                 Hanne Galschiøt er uddannet på Danmarks Designskole som tekstildesigner og debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1969                                                             Den tekstile uddannelse kan ses i hendes syede gouacher, der er en mikset medie teknik, hvor hun tegner, maler og syr på papiret.                                                                             Hun er i de sidste 25 år kommet på besøg på Christiansø og har i flere omgange udstillet på Kroen.                                                                                                                  I Palivaren udstiller hun foruden de syede gouacher også malerier.                                  Foruden motiver med dyr og fugle, er der også motiver med dans.                                       Trods forskelligheden i motiverne, hersker der den samme koloristiske og kompositoriske tilgang til værkerne, så man sjældent er i tvivl om, at det er en ”Hanne Galschiøt”, påpeger pressemeddelelsen.

_____________________________________________________________________________

sam-websak

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________

Præstø Kunstforening 2012  
Kedelhuset, Hillerød Kunstforening. 2008

 

 Åbne Døre i Gentofte 2008

Langes Magasin, Frederikssund Kunstforening. 2007

Åbne Døre 06 Villabyerne.

Ramløse Sognelænge 2005

Gentofte Børnevenner.